perjantai 9. kesäkuuta 2017

Matkalle koiran kanssa?

    Suunnittelemme reissua eurooppaan kisakoiriemme kanssa. Reissu olisi jo heinäkuussa! Kirjoitan aiheesta, sillä on paljon asioita, joista tulee ottaa selvää ennen matkustamista koiran kanssa. Olen matkustanut yksin ja olen matkustanut koiran kanssa. Kisakoirani Topin kanssa olemme käyneet Ranskassa, Kanadassa ja koko pohjoisemman euroopan halki Iso-Britaniassa kilpailemassa. Olemme lentäneet, matkustaneet lautoilla, olemme istuneet junissa ja olemme sompailleet rajanylitys paikoilla ja tulleissa. Hyvin suunniteltu reissu ei aina ole mennyt suunnitelmien mukaan, mutta suunnitelmallisuus on aina ollut koiran hyvin voinnin etu.
    Yksin reissuun lähtiessäni olen valmis tinkimään mukavuuksista nähdäkseni maailmaa ja extempore yllätykset eivät hetkauta minua, päinvastoin rakastan seikkailuja. Koiran kanssa matkustaessani minulle tärkeintä on koiran hyvinvointi. Koiran tulee pystyä rentoutumaan matkalla. Jos koira stressaa koka matkustamisen ajan, en näe järkeä kelkkoa sitä maailman ääriin, tai edes koti kylän ääriin. Jo pennusta alkaen koiralle voi opettaa autohäkin/lentoboksin olevan turvallinen paikka, jossa voi rentoutua ja nukkua. Pennusta asti siis ajatus mukaan. Kisakoiraa ajatellen on vielä tärkeämpää pystyä käyttämään matkustamis aika lepäämiseen ja latautumiseen, jotta kisapaikalla se on omaitsensä ja suorituskykyinen.
    Nyt suunnittelemme matkaa keski-eurooppaan, Tsekkeihin treeni leirille. Ihan ensimmäisenä olen olen tutkinut matkareittiä, joka olisi lopputuloksen kannalta viisain. Lauttalippujen hommaaminen Tallinnaan on työn alla. Siitä on tarkoitus ajella etelään. Ilmastoitu auto, jossa koirat ovat tottuneet matkustamaan on mielestäni paras vaihtoehto tähän reissuun. Koiria ei voi jättää ikinä omineen paahtumaan autoon, se on tärkeätä huomioida aina! On pidettävä silmällä lämpötiloja koiraosastolla.
    Pitkälle matkalle lähdettäessä on varattava aikaa reilusti. Koska matkustaminen kuluttaa rennoimpaakin koiraa, on pidettävä huolta koiran nesteyttämisestä reissussa ja ennen sitä. Tämä tarkoittaa myös pissataukoja. Koiraa pitää siis juottaa, kuten me kisaajat olemmekin tottuneet tekemään. Koiran omaa ruokaa tulee myös varata mukaan tarpeeksi. Meillä tämä tarkoittaa kylmälaukkujen pakkaamista autoon.
    Puheluita ja sähköposteja sinkoilee ennen reissua konsulaatteja myöten. Parempi varmistua kuin joutua liemeen koiran kanssa. Maahantulo ja maastalähtö säädökset kannattaa varmistaa eri lähteistä, välttyäkseen turhalta harmilta. Lähetystöt, konsulaatit, tulli, ja lajiliitto auttavat kysymyksissa. Jo ajatuksena se, että koirani olisi kuukauden jossakin päin maailmaa karanteenissa oman huolimattomuuteni takia on painajaismainen. Joten passit, rokkarit ja rekkarit kuntoon!
Tottunut relaamaan reissussa!
Translation: We are planning trip to czech republic. Urho is ready!
-H
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti