maanantai 6. maaliskuuta 2017

Murren lammas-mix ja hepo-mix

    Kaikki koiramme ovat syöneet murren murkinan mixejä ainakin vuodesta 2012. Kotona on siis kaksi jo vanhempaa belgianpaimenkoira malinoisia ja kaksi valjakkourheilussa kilpailevaa saksanseisojaa. Kaikki koiramme pääsivät maistelemaan uusia mixejä, mutta saksanseisojat Topi 4-vuotta ja Urho 2-vuotta toimivat virallisina koe-eläiminä. Topi ja Urho ovat perusterveitä koiria, eikä niillä ole mitään allergioita.
    Ruokinta rutiinimme ovat seuraavanlaiset: Koirat syövät aamulla ja illalla. Ruokaan lisatään aina reilusti nestettä. Ruokinta perustuu murre-mix pötköihin ja lisälihoihin. Ruuan määrä katsotaan koiran mukaan, ottaen huomioon kyseisen yksilön kulutuksen. Ruokinnassa lisinä menee vitamiineja, joskus kananmunia, biotiinia, öljyjä, kalaa. Rytmitän eri murre-mix ruokien syöttöä suurinpiirtein niin, että kolme päivää menee samaa mixiä, jonka jälkeen jotain toista. Esim. kolme päivää kana-mixiä, jonka jälkeen kolme/neljä päivää voima-mixiä. 
    Aloitin kokeilemaan lammas-mixiä ja tsekkasin sisällön: Proteiinia 10,9%/100g Rasva 25,8%/100g Mineraalit 6,1%/100g Kosteus 56,8%/100g. Rasvanmäärä kuulosti hyvältä, sillä nuorempi saksanseisojistamme todella tarvitsee lihaa luidensa ympärille. Annoin kaksi päivää koirille lammas-mixiä ja lisänä vähän jauhelihaa. Koirille todella maistui ja mikä tärkeintä, koirien vatsat toimivat hyvin. Ruuan lopputulos, eli uloste kertoo paljon, se oli kiinteääja sitä tuli vähän, joten otaksun sulavuuden olevan kohdallaan. Koiran kropan pitää pystyä käyttämään ravintoa tehokkaasti. Kahden lammas-mix päivän jälkeen palasin ruokinnassa kolmeksi päiväksi murren multi-mixin pariin, jonka jälkeen taas kolme päivää lammas-mixiä. Syötin koko laatikollisen lammas-mixiä (9kg) suurinpiirtein tällä rytmillä. Tykkään vaihdella murre-mixejä, jotta ruokavalio pysyy monipuolisena. Käytössä ovat kaikki murre-mix valmisateriat. Kotoamme löytyy kaksi isoa arkkupakastinta, jonne mahtuu 8 laatikkoa murre-mixejä/pakastin. On helppoa aina aamulla ottaa koirien iltaruoka sulamaan pakkasesta ja illalla taas aamuruoka sulamaan. Joskus sattuu unohduksia, mutta lavuaarissa lämpimässä vedessä 500g murre-mix pötkö sulaa puolessa tunnissa ja on valmis laitettavaksi ruokakippoon, kätevää!
    Hepo-mixiä kokeiltiin taas myöhemmin erikseen, samalla kaavalla kuin lammasta. Koostumus: Proteiini 15,3%/100g Rasva 11,1/100g Mineraalit 4,2%/100g ja Kosteus 66,9%/100g. Rasvaa siis selkeästi vähemmän kuin lammas-mixissä. Raaka-ateriossa kiinnitän myös usein huomiota suureen kosteuden määrään, ostanko pelkkää vettä pötkössä? Mutta kuten tiedämme, lihassa on paljon nestettä. Koirien vatsat ottivat taas uuden ruuan vastaan mainiosti ja uloste oli ok, toki tummempaa kuin lammas, mutta kiinteää ja sitä tuli vähän. Kokeilun aikana koirien iho voi hyvin ja turkit pysyivät normaaleina, eli kiiltävinä. Myös asioita joihin tulee kiinnittää huomiota ovat silmien rähmiminen ja korvien puhtaus. Molempiin asioihin voi vaikuttaa ruokinnalla ja sitä tulee siis katsoa myös ”sillä silmällä”. 
    Koska kilpailemme koirahiihdossa talvisin ja kesällä muissa sulammaan valjakkourheilulajeissa, mietin myös monesti koiriemme suorituskyvyn hiomista parhaimmilleen. Tarkoitan tässä siis treenin, levon ja ravinnon sopivaa suhdetta. Koiran tulee saada ruuasta energiaa tarpeeksi, jotta se jaksaa harjoitukset ja kilpailut. Yksi tarkkailtava asia lisää, miten koira jaksaa harjoituksissa tai kilpailuissa ja millä ravinnolla.

    Lammas- ja Hepo-mix on mainiota vaihtelua koirien ruokaan. Asteikolla 1-5 pistettä, annamme murren valmis-mixeille täydet 5 pistettä! Pienillä vaivalla, hyvää ravitsevaa suomalaista ruokaa koirille!

Translation: Only best food for our dogs, Finnish meat. Testing lamb and horse.
-Hanna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti